in

Ben on Tour

Recensie - Rendez-Vous in Brass

 

Friesch Dagblad 14 september | Rendez-Vous in Brass van het Legers des Heils

Cd-recensie door Doeke Dijkstra

De Amsterdam Staff Band (ASB) is het muzikale paradepaardje van het Nederlandse Leger des Heils. Ruim honderd jaar geleden werd de brassband opgericht. De leden zijn afkomstig uit het hele land en komen wekelijks samen in Almere voor de repetitie. Maandelijks verzorgen ze concerten en de begeleiding van de eredienst bij een Leger des Heils korps ergens in Nederland.

Af en toe neemt de ASB ook een CD op. Deze keer is er voor gekozen om dit samen met enkele solisten te doen die hun sporen al in de symfonische wereld hebben verdiend. Bastrombonist Ben van Dijk is een van hen. Zijn bijdrage aan dit album is het schitterende driedelige World Concerto van de jonge Belgische componist Steven Verhelst. Met name het middendeel Andante is prachtig en blijft lang door je hoofd zweven. Een andere solist is André Heuvelman. Op flügelhorn is hij de solist in Hallelujah van Leonard Cohen in een arrangement van bandmaster Olaf Ritman. Mede door de subtiele vocale kleuring van een koortje is dit één van de best geslaagde nummers geworden. Heuvelman is ook solist op cornet in het titelnummer Rendez-Vouz.

Traditie

Oblivion van Astor Piazolla wordt als tuba solo uitgevoerd door Hendrik-Jan Renes. Een keus die misschien niet direct voor de hand ligt, maar wel een prachtig mooi resultaat oplevert. Renes speelt nog een tweede solo, namelijk Celstial Morn van Leslie Condon. Een uitgebreide solo die geregeld voorkomt op programma’s van Leger des Heils bands over de gehele wereld.

De ASB heeft voor prima solisten gekozen, maar is zelf onder leiding van Olaf Ritman ook goed op dreef in zeven werken zonder solist. Een repertoire-selectie met veel variatie, maar toch goed passend in de stijl en de traditie van het Leger des Heils en over het algemeen zeer verzorgd gespeeld.

Met dit album met bijna vijfenzeventig minuten muziek geeft de ASB een fraai muzikaal visitekaartje af.

Rendez-Vous in Brass Amsterdam Staff Band WOS 031

Trailer CD Rendez-Vous

 

Comments

No Comments

Leave a Comment

(required)  
(optional)
(required)  
Add
Ben on YouTube Ben on Facebook Ben on MySpace Ben on iTunes Powered by Community Server
Copyright © 2009 Ben van Dijk